Zardassa on liian vähän keinoja käytää hoitamisesta saamiaan palkkarahoja. Alkuunhan palkkarahoja voi käyttää tallikauppaan ja merkkien suorittamiseen, mutta ei niihinkään loputtomiin asti saa rahoja kulumaan. Pitkäaikaisimmat ja aktiivisimmat hoitajat ovat jo tyhjentäneet tallikaupan, ja joiltain löytyy jopa samaa tuotetta monena eri värinä. Merkkienkään suorittamiseen ei kauaa mene.

Pulinaboksissa pohdiskelimme parin hoitajan kanssa, mihin muuhun virtuaalirahaa voisi kuluttaa. Ehdotuksia tuli pintaan muutama:

1. Säästö omaan hevoseen
Toivomuksena oli, että rahaa voisi säästää omaan hevoseen, vaikkapa Zardan kasvattiin. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista, ja siihen on useampikin syy. Ensinäkin, Zardan karsinoita tarvitaan jalostuskäytössä oleville friisiläisille. Hoitajien yksityisille hevosille ei olisi loputtomasti tilaa. Tai vaikka hevosen veisi johonkin muuhun talliin asumaan, ei hevosemme voi saada miljoonaa jälkeläistä, sillä panostamme kasvattien laatuun, emme määrään. Laadun pitäminen korkealla taas vaatisi kasvatilta kisausta, ja hoitaja, jolla ei ole VRL-tunnusta, ei voisi kisauksesta silloin huolehtia. Joten kisaus jäisi joko kokonaan, tai sitten se olisi minun hoidettavana. En pystyisi kisaamaan kahdellakymmenellä hevosella enää omien hevosteni lisäksi.

Lisäksi, jos hoitaja ostaisi palkkarahoillaan oman hevosen, saattaisi käydä niin, että hoitaja lopettaisi hoitohevosensa hoitamisen. Hevoselle otettaisi uusi hoitaja, ja tämäkin säästäisi omaan hevoseen. Lopulta hoitajien hevosten määrä, ja minun hevosteni jälkeläisten määrä nousisi ihan liikaa, eikä kasvatusperiaatteemme enää täyttyisi.

Ja entä sitten, kun hoitaja haluaakin luopua hevosestaan. Minulle jää suuret määrät hevosia, jotka joku hoitaja on joskus halunnut, mutta onkin sitten luopunut siitä. Voisinhan toki laittaa ne myyntiin, mutta välttämättä niitä ei sitten enää osteta. Ainakaan, jos ne ovat iäkkäämpiä ja kisaamattomia.

Omaan hevoseen säästäminen ei siis onnistu.

2. Kalliimpia tavaroita tallikauppaan
Ehdotettiin myös, josko tallikauppaan tulisi kalliimpia tuotteita, kuten satuloita. Tämän katson turhaksi siksi, että Zardan hevosista jokaisella on jo omasta takaa yleissatula ja koulusatula. Harjojahan voi ostaa monet kappaleet monia eri värejä, mutta ei mielestäni ole järkeä ostaa esimerkiksi toista yleissatulaa, kun ensimmäinenkin on vielä hyvässä kunnossa.

Tietystihän myyntiin voisi tulla estesatula (sitä ei kaikilla hevosilla ei ole valmiina, sillä kisaan hevosilla lähinnä kouluratsastusta, ja yleissatulalla pärjää estekisoissa sen verran, mitä niitä kisaan). Mutta eipä siitä estesatulan kauppaan laittamisesta paljoa hyötyä ole. Mihin  hoitorahoja sitten käyttää, kun kaupan kaikki tuotteet on ostettu satulaa myöten, ja kaikki merkit suoritettu? Satuloiden myymisestä ei siis mitään pidempiaikaista hyötyä olisi.

3. Maksullista toimintaa
Joskushan Zardassa on pidetty tunteja ja valmennuksia, jotka ovat maksaneet jotakin. Näiden ongelma vain on se, ettei niihin koskaan tule tarpeeksi osallistujia, jos niistä peritään maksu. Toimintaan osallistumisesta pitäisi pikemminkin antaa rahaa, kuin ottaa sitä pois.

 

Ehdotuksia, toivomuksia, ajatuksia ja ideoita saa esittää. Mihin sinä haluaisit hoitopalkkasi käyttää?

Hölmöjäkin ehdotuksia otetaan vastaan. Ideaa kehittelemällä niistäkin saattaa saada jotakin kivaa aikaiseksi :)